mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Sos z jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos z jaj- jako dodatek do wędlin, mięs.

Sos z jaj

Składniki:

Sos z jaj

 

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sok z cytryny
  • 0, 5 szklanki oliwy z oliwek( ewentualnie oleju sojowego)
  • 0, 5 szklanki mocnego rosołu wołowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos z jaj
Z ugotowanych jaj na twardo wyjąć żółtka, a białko drobniutko posiekać. Żółtka rozetrzeć w misce na masę, ucierać dodając powoli oliwę. Powstanie gęsta masa, którą następnie rozprowadzimy stopniowo wlewając rosół. Utarty sos wymieszać z posiekanymi białkami, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Tagi:

jajko jajka