justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Sos z pieczonej papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kremowy sos, doskonały jako baza. Można dodać mięso lub warzywa i powstanie znakomity sos do makaronu lub ryżu.

Sos z pieczonej papryki

Składniki:

Sos z pieczonej papryki

 

Sposób przygotowania:

Sos z pieczonej papryki
Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy na blasze do pieczenia skórą do góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Pieczemy około pół godziny. Studzimy i obieramy ze skórki, miksujemy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni. Przyprawiamy papryką. Na kawałek gazy kładziemy liść laurowy, ziele angielskie i ząbek czosnku. Wiążemy gazę sznurkiem tworząc sakiewkę. Paprykę łączymy z cebulą, wrzucamy sakiewkę z przyprawami i smażymy kilka minut. 

Tagi:

papryka