Sposób przygotowania:
Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon
Papryki czerwone oczyszczamy z ziaren i przekrojone po połowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 150°C. Wyjmujemy, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć, a miejscami lekko przypalać. Upieczone papryki pozbawiamy skórki i drobno siekamy. Szynkę wieprzową kroimy w plastry. Rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Solimy do smaku. Wrzucamy na rozgrzany olej. Na dużym ogniu smażymy z dwóch stron do pierwszych oznak przyrumienienia. Cebulę oraz seler obieramy. Drobno siekamy. Usmażone bitki przekładamy na talerz, a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i seler. Smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy paprykę słodką. Mieszamy. Dodajemy posiekaną pieczoną paprykę. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy jeszcze usmażone bitki i wszystko razem smażymy przez kilkanaście minut do zagęszczenia sosu. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek. Podajemy z kaszą jęczmienną. Smacznego.