marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos z trybuli.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka po ugotowaniu obrać,białka posiekać,żółtka przetrzeć przez sitko.Rozetrzeć z pozostałymi składnikami,ubijać,dodać całą resztę.Zmieszać

Sos z trybuli.

Składniki:

Sos z trybuli.

 

  • 2 jajka na twardo,
  • surowe żółtko,
  • 125 ml oleju,
  • łyżka octu,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej kwaśnej śmietany,
  • 3-4 łyżki posiekanych listków trybuli,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sos z trybuli.
Jajka po ugotowaniu obrać,białka posiekać,odstawić.Żółtka przetrzeć przez sitko,rozetrzeć z surowym żółtkiem,posolić i ubijać,dodając po trochu oleju.Gdy masa zesztywnieje,dodać ocet i musztardę i utrzeć z resztą oleju.Dodać jogurt lub śmietanę,siekaną trybulę i białko.Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

Tagi:

jajko jajka