Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sos z warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos warzywny jest idealny do pieczeni

Sos z warzyw

Składniki:

Sos z warzyw

 

  • 4 szt marchew,
  • 1 szt pietruszka,
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki masło,
  • 1 łyżka mąka,
  • 1 szkl wino czerwone,
  • 1/2 szkl rosół,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sos z warzyw
W rondelku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i utarte na tarce o dużych otworach warzywa. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie wlać połowę bulionu, koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości. Z pozostałym bulionem wymieszać mąkę, dodać do sosu i zagotować. Zdjąć z ognia, zmiksować. Wlać wino, przyprawić do smaku, podgrzać.