joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sos z wieprzowo-grzybowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis na genialny sos mięsno grzybowy :))

Sos z wieprzowo-grzybowy

Składniki:

Sos z wieprzowo-grzybowy

 

  • 0,5 kg mięsa gulaszowego
  • 400 g ugotowanych prawdziwków
  • 3 duże marchewki
  • 3 duże cebule
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • mały pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Sos z wieprzowo-grzybowy
Mięso płuczmy, osuszamy i kroimy w dość grubą kostkę. Tak przygotowane mięso podsmażamy, często mieszając, na odrobinie smalcu. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zarumieni mięso zalewamy wodą (powinno jej być tyle żeby dość sporo wystawała ponad mięso). Do sosu dodajmy posiekaną w grubą kostkę marchew. Całość solimy i pieprzymy do smaku po czym dodajemy grzyby. Mieszamy. Jeśli wody jest zbyt mało dolewamy brakującą ilość. Sos gotujemy do momentu aż mięso i marchew będą całkowicie miękkie (ok 15 minut). Z 2 łyżek smalcu i mąki robimy delikatną zasmażkę po czym dodajemy do sosu. Koper drobno siekamy i mieszamy z naszym sosem. Wszystko starannie mieszamy, gotujemy jeszcze przez kilka minut. Koper drobno siekamy i mieszamy z naszym sosem. Podajemy z kaszą lub ziemniakami. Smacznego :))

Tagi:

mięso