Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Sos zaziki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niezastąpiony do mięs z grila.

Sos zaziki

Składniki:

Sos zaziki

 

  • 400 g świeżych ogórków;
  • ½ łyżeczki soli;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1/2 płaskiej łyżeczki Vegety;
  • Szczypta pieprzu;
  • 1 serek homogenizowany; (ja używam „zielona łąka mielony”ok 20-25 dag )

 

 

Sposób przygotowania:

Sos zaziki
Obrane ogórki zetrzeć na najdrobniejszej tarce (jak na ziemniaki), posypać ogórki solą i przełożyć na sitko, aby odsączyć sok.(nie wylewać). Odcedzone ogórki wymieszać z serkiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wegetę i pieprz. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku, jeżeli sos jest za gęsty dolać soku z ogórków.

Tagi:

zaziki