-Kassia-xD

-Kassia-xD

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Sosik grecki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i łatwy w przygotowaniu!

Sosik grecki

Składniki:

Sosik grecki

 

Sposób przygotowania:

Sosik grecki
Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w tzw. makaronik czy zetrzeć na grubszych oczkach tarki. Udusić w rondelku z 2 łyżeczkami oleju i solą do smaku, od czasu do czasu mirszając. Gdy zaczną się rumienić, skropić gorącą wodą. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, jeszcze poddusić i ostudzić. Do zimnego sosu dadać resztę oleju i musztardę. Spróbować i ewentualnie heszcze doprawić do smaku.
Uwaga! Sos grecki powinien być gęsty, ale nie płynny. Podaje się go do ryb smażonych lub gotowanych, a także do kalmarów.
Smacznego!