Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Spagetti napolii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na szybkie i smaczne spagetti

Spagetti napolii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spagetti napolii

 

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonej bazylii (lub więcej wg. uznania)
  • 1 łyżka suszonego oregano (lub więcej wg. uznania)
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty
  • makaron spagetti

Sposób przygotowania:

Spagetti napolii
Od pomidorów odkrawamy końcówki (jeżeli mają skórkę to ją również usuwamy) i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy na dużym ogniu aż pomidory się rozpadną. Pomidory można również przykryć, dzięki dyszeniu pomidory szybciej się rozpadną). Dodajemy wszystkie przyprawy: paprykę, bazylię, sól, pieprz oraz oregano i gotujemy razem przez ok minutę. W osobnym garnku gotujemy makaron al dente. W między czasie ser ścieramy na tarce na małych oczkach. Po ugotowaniu makaron dokładnie odcedzamy po czym dodajemy do sosu, wszystko mieszamy i podrzewamy razem ok 3 minuty. Przekładamy wszystko na talerz i posypujemy serem. Można przyozdobić listkiem świeżej bazylii.
Spagetti napolii
Pomidory z puszki wrzucamy na rozgrzaną patelnie
Spagetti napolii
Do pomidorów dodajemy przyprawy i smażymy
Spagetti napolii
Żółty ser ścieramy na najdrobniejszej tarce
Spagetti napolii
Ugotowamy makaron wrzucamy do sosu i podgrzewamy

Tagi:

makaron sery ser