kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów

Spaghetti aglio e olio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jeśli macie tylko 15 minut na przygotowanie obiadu i pusta lodówkę to jest to propozycja dla Was stworzona.

Spaghetti aglio e olio

Składniki:

Spaghetti aglio e olio

podstawowe

  • 500g makaronu spaghetti
  • sól

 

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4-5 ząbków czosnku
  • papryczka pepperoni
  • natka pietruszki
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Spaghetti aglio e olio
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. W czasie kiedy gotuje się makaron na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki lub opcjonalnie przeciskamy przez praskę lub szatkujemy.

Papryczkę przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i kroimy w cieniutkie paseczki. Czosnek wraz z papryczką przesmażamy chwile na oliwie uważając żeby nie przypalić. Dodajemy odsączony makaron i razem przesmażamy jeszcze dwie minutki. Całość posypujemy natka pietruszki i wiórkami parmezanu.