mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Spaghetti aglio olio e peperoncino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

to nic innego jak spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą czerwoną papryczką chili.

Spaghetti aglio olio e peperoncino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti aglio olio e peperoncino

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ostra papryczka lub 2-3 szczypty suszonej
  • kawałek czerwonej papryki
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti aglio olio e peperoncino
Makaron ugotować al dente. Czosnek obrać i drobno posiekać, papryczkę przekroić, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Czerwoną paprykę również pokroić w małą kostkę. Na patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, oba rodzaje papryki i smażyć na małym ogniu, aby czosnek się delikatnie zrumienił. Dodać ugotowany makaron, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać posiekaną natką. Można jeszcze dodatkowo posypać tartym parmezanem.
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Etap 1
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Etap 2
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Etap 3
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Etap 4

Tagi:

makaron