kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Marokański tagine z kurczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kumin i cynamon nadają daniu fantastycznego arabskiego aromatu a migdały i suszone morele egzotycznego sznytu. Smakując to danie można poczuć się jak na marokańskim targu.

Marokański tagine z kurczakiem

Składniki:

Marokański tagine z kurczakiem

podstawowe

Sposób przygotowania:

Marokański tagine z kurczakiem
Laski cynamonu zalewamy ½ szklanki wrzątku. Odstawiamy na 10 minut. Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w mieszaninie: przeciśniętych ząbków czosnku, soku z cytryny, pelatti, oleju sezamowego i przypraw. Mięso przykrywamy plastrami cebuli i słupkami cukinii. Delikatnie mieszamy i zostawiamy do przegryzienia 15 minut.

Mięso z marynatą i warzywami układamy w naczyniu tagine lub jeśli nie mamy garnku o grubym dnie. Dodajemy cynamon wraz z wodą cynamonową oraz migdały, śliwki i zblanszowane migdały. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 1h aż do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. 

Kuskus zalewamy wrzącym bulionem warzywnym około 1cm ponad poziom kaszy.

Podajemy z kuskusem oraz migdałami.