Sposób przygotowania:
Domowa pizza
1. Mąkę pszenną przesiewamy przez sitko.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i łyżkę oliwy.
3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkujemy.
5. Ciasto smarujemy pomidorową passata, dodajemy starty żółty ser mozzarella, pokrojoną cebulę, salami, pieczarki, pokrojony w plasterki ser mozzarella w kulce i pokrojone pomidory.
6. Posypujemy przyprawą do pizzy.
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości ciasta. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i łyżkę oliwy.
3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i rozwałkujemy.
5. Ciasto smarujemy pomidorową passata, dodajemy starty żółty ser mozzarella, pokrojoną cebulę, salami, pieczarki, pokrojony w plasterki ser mozzarella w kulce i pokrojone pomidory.
6. Posypujemy przyprawą do pizzy.
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości ciasta. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.