Marco Ghia

Marco Ghia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Spaghetti cacio e pepe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Odkryj przepis na pyszne spaghetti, które przygotujesz prosto i szybko. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Włoskie danie w Twoim domu!

Spaghetti cacio e pepe

Składniki:

Spaghetti cacio e pepe

 

  • 400 g spaghetti

 

  • 200 g sera Pecorino Romano

 

  • 2 czubate łyżki mieszanego świeżo tłuczonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Spaghetti cacio e pepe
Na tarce drobno ścieramy ser Pecorino Romano. Pieprz tłuczemy w moździerzu lub mielimy. Oba składniki mieszamy razem.

Makaron gotujemy minutę krócej niż zazwyczaj - dojdzie na patelni, dlatego nie powinien być al dente w momencie odcedzania. Pół szklanki wody, w której gotował się makaron, zostawiamy do przyrządzenia sosu.

Odcedzony makaron, wrzucamy na gorącą patelnię, wlewamy nieco wody z gotowania, wsypujemy ser z pieprzem, mieszamy bardzo szybko przez minutę i podajemy. Smacznego!

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl