zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cannelloni z mięsem i komosą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

To danie nie należy do niskokalorycznych ale jest tak dobre, że człowiek czasami grzeszy. Tym razem wersja z wieprzowiną i komosą ryżową.

Cannelloni z mięsem i komosą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cannelloni z mięsem i komosą

 

  • nadzienie ;
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 szk ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 cebula
  • 2 szk posiekanego oregano
  • 100 g serka topionego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • granulowany czosnek
  • sos :
  • 1/2 szk sosu chili
  • 1/2 szk koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szk ketchupu
  • 1.5 szk bulionu
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • dodatkowo :
  • 300 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem i komosą
Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. W szerokim rondlu rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso i podsmażyć. Cebulę i pieczarki drobno posiekać, dodać do mięsa i smażyć do miękkości. Potem dodać ugotowaną komosę, posiekane oregano oraz kukurydzę i serek i przyprawy i mieszać do połączenia serka z resztą składników. Nadzienie lekko przestudzić a potem napełnić nim rurki cannelloni.

Koncentrat wymieszać z ketchupem i sosem chili oraz bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.

Na dno naczynia żaroodpornego nalać trochę sosu i ułożyć pierwszą warstwę nadzianych rurek, zalać sosem i posypać startym serem. Następnie znów wyłożyć nadziane rurki, zalać resztą sosu i posypać serem.

Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Nastawić na 200 stopni i gdy lampka kontrolna zgaśnie zapiekać danie 30 minut.

Podawać na gorąco.
Cannelloni z mięsem i komosą
Na dno naczynia żaroodpornego nalać trochę sosu i ułożyć pierwszą warstwę nadzianych rurek,
Cannelloni z mięsem i komosą
potem zalać rurki sosem i posypac serem.
Cannelloni z mięsem i komosą
tak wygląda danie przed wstawieniem do piekarnika.

Tagi:

dania makarony