migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i sycące danie makaronowe. Nieduża ilość prostych składników i wspaniały smak to danie idealne dla mnie.

Spaghetti carbonara Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 4 żółtka
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 1 średnia cebula
  • sól,pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • ser do posypania-parmezan lub grana padano

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara
Wstawić wodę na makaron. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Boczek pokroić w cienkie paseczki. Gdy cebulka się zeszkli dodać boczek i smażyć aż się ładnie przyrumieni. W tym czasie żółtka wymieszać ze śmietanką. Doprawić solą,pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Gdy boczek się zarumieni na patelnię wlać masę śmietanowo-jajeczną. Podgrzewać aż masa zgęstnieje często mieszając. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku. Makaron ugotować al'dente i osączyć. Następnie wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać startym serem, udekorować listkiem oregano lub bazylii i podawać.
Spaghetti carbonara
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.
Spaghetti carbonara
Wędzony boczek pokroić w cienkie paseczki.
Spaghetti carbonara
Gdy boczek się zarumieni na patelnię wlac masę śmietanowo-jajeczną. Podgrzewać aż masa zgęstnieje często mieszając.
Spaghetti carbonara
Makaron ugotować al'dente i osączyć. Następnie wrzucić do sosu i dokładnie wymieszać.

Tagi:

makaron sery ser