patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Spaghetti carbonara z frankfurterkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znakomite i błyskawiczne w przygotowaniu danie włoskie. Spaghetti carbonara z frankfurterkami i kukurydzą.

Spaghetti carbonara z frankfurterkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Spaghetti carbonara z frankfurterkami

 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 200 ml Śmietany 18 %
  • 6 frankfuterek
  • 1 /2 puszki kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego tartego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Ewentualnie 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara z frankfurterkami
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą. Frankfurterki kroję w plastry ok 0.5 cm grubości.

Następnie smażę na rumiano na patelni z dodatkiem oleju.

Śmietankę, jajka, ser tarty, sól i pieprz dokładnie łącze za pomocą blendera albo miksera.

Do usmażonych frankfurterek dodaję makaron i kukurydzę, mieszam.

Następnie dodaję masę śmietanową, mieszam ok 2 min, uważając by z masy nie zrobiła się jajecznica.

Przekładam na talerze, można posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Spaghetti carbonara z frankfuterkami
Makaron zagotowuję w osolonej wodzie i z dodatkiem oleju.
Spaghetti carbonara z frankfuterkami
Do podsmażonych frankfuterek dodaję kukurydzę.