Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie i pyszne kotlety z jajek idealne na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację, pysznie smakują z sosem czosnkowym.

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem

Składniki:

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem

 

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • duża szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem

Przygotowanie składników:

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem
Wszystkie składniki na kotlety w dużej misce

Obrane jaja pokroić w niewielką kostkę i wrzucić do dużej miski. Wsypać posiekany drobno szczypior, dodać majonez, przyprawę uniwersalną, bułkę tartą, pieprz i do całości wbić surowe jajo.

Formowanie kotletów:

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem
Uformowane kotlety jajeczne przed usmażeniem

Całość wymieszać na jednolitą masę, uformować kotlety (10-11 sztuk) i obtoczyć w tartej bułce.

Smażenie kotletów:

Kotleciki jajeczne ze szczypiorkiem
Kotlety jajeczne w trakcie smażenia na patelni

Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano (po 4 minuty z każdej strony).

Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!


Tagi:

jajka danie