Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 418]

Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Spaghetti carbonara to pomysł na szybki i smaczny obiad. Danie to ma wiele modyfikacji. Oto moja ulubiona wersja carbonary.

Spaghetti carbonara

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 żółtka
  • 150 ml śmietany 30 procent
  • 100 g parmezanenu
  • 70 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara
Boczek kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Parmezan ścieramy na tarce.

Do miseczki wbijamy 3 żółtka, roztrzepujemy je, mieszamy je ze śmietaną i startym parmezanem, dodajemy sól i pieprz. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy. 

Boczek podsmażamy na patelni. Zdejmujemy boczek z patelni, a na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek, dolewamy 70 ml wina, kilka minut podgrzewamy, aż wino odparuje.

Wrzucamy makaron,wylewamy masę jajeczną, energicznie i szybko mieszamy, po czym przekładamy danie na talerze.

Ja podałam spaghetti razem z sałatką z rukoli i pomidorów.