eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Spaghetti Eli z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejne spaghetti,tym razem z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Sos jest delikatny i lubią go nawet dzieci.

Spaghetti Eli z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti Eli z tuńczykiem

 

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 2 cebule
  • 3 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
  • 330 g śmietany 30 %
  • 200 g serka topionego
  • 1 pęczek koperku
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti Eli z tuńczykiem
Cebule obrać z łupinek i drobniutko posiekać. Koperek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,odłożyć kilka gałązek do dekoracji i resztę posiekać. Olej z tuńczyka wylać na głęboką,dużą patelnię i podgrzać. Na olej wyłożyć posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli wlać śmietanę kremówkę i gotować. Do sosu dodać pokrojone serki topione i dalej gotować na małym ogniu aż się rozpuszczą. Tuńczyka z dwóch puszek lekko rozdrobnić,dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.Do gotowego sosu dodać koperek,przyprawić czosnkiem granulowanym,solą,pieprzem i wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku i odcedzić. Odcedzony makaron dodać do sosu i wymieszać. Pozostałego tuńczyka lekko rozdrobnić. Makaron wyłożyć na talerze i udekorować tuńczykiem i koperkiem. Smacznego!
Spaghetti Eli z tuńczykiem
Cebule obrać z łupinek i drobniutko posiekać.
Spaghetti Eli z tuńczykiem
Olej z tuńczyka odcedzić na patelnię a rybę lekko rozdrobnić.
Spaghetti Eli z tuńczykiem
Koperek umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,odłożyć kilka gałązek do dekoracji i resztę posiekać.
Spaghetti Eli z tuńczykiem
Do gotowego sosu dodać koperek,przyprawić czosnkiem granulowanym,solą,pieprzem i wymieszać.

Tagi:

makaron