Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Spaghetti po sycylijsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać bardzo gorące

Spaghetti po sycylijsku

Składniki:

Spaghetti po sycylijsku

 

  • 40 dag spaghetti
  • 10 dag tuńczyka w oliwie
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Spaghetti po sycylijsku
Spaghetti ugotować "al dente" w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim czosnek. Dodać tuńczyka i pomidory. Smażyć na wolnym ogniu ok. 8 min. Dodać ugotowane spaghetti, dalej smażyć przez ok. 4 min. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki i startą skórką cytrynową.