Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Spaghetti wg Agiatis

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Spaghetti w mojej wersji. Bardzo lubimy właśnie z kiełbasą i cebulą.

Spaghetti wg Agiatis

Składniki:

Spaghetti wg Agiatis

 

  • Makaron spaghetti - 1/2 opakowania
  • kiełbasa np. zwyczajna - 500g
  • Cebula duża -2 sztuki
  • przecier pomidorowy - 1 mały słoiczek (190g)
  • sól, pieprz do smaku ( ok. 1 łyżeczki)
  • oregano - 1 łyżeczka
  • ser żółty tarty - szklanka tartego
  • olej - 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti wg Agiatis
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Cebule kroimy także w kostkę ( grubą) dodajemy do kiełbasy, chwile obsmażamy, następnie przysrywamy i dusimy ok 5 minut. Zalewamy całość wodą, tyle aby przykryło kiełbasę, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy i gotujemy do momentu aż całość się zagotuje. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Gotowy makaron przelewamy do sita i przelewamy łyżką oliwy - mieszamy. Układamy makaron na talerzu, dodajemy sos z kiełbasą, obsypujemy startym serem, dekorujemy kilkoma listkami np. bazylii. Podajemy.