cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Spaghetti z broda mnicha /agretti/

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ,lekkie spaghetti z "brodą mnicha" , ostrą papryczką i z delikatnym cytrynowym akcentem.

Spaghetti z broda mnicha /agretti/ Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z broda mnicha /agretti/

 

  • /2 porcje/

 

  • 160 g spaghetti / użyłam razowe/
  • 2 garście agretti
  • 1.
  • 1/2 cebuli
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka cytrynowa/do smaku/
  • starty parmezan do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2.
  • w drugiej wersji zamiast cebuli,czosnku i papryczki: kilka plastrów boczku lub bekonu.

Sposób przygotowania:

Spaghetti z broda mnicha /agretti/
-Cebulę drobno pokroić i wraz z czosnkiem lekko podsmażyć na oliwie używając głębokiej patelni/ czosnek można usunąć/. -W dużym rondelku nastawić wodę na makaron. -Do gotującej się wody dodać sól/ w-g uznania/ i wrzucić makaron oraz dokładnie umyte i obrane liście agretti. -Gotować razem ok. 8 minut od czasu do czasu zamieszać. -Ugotowany makaron wraz z warzywem przecedzić i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulą. -Dodać pokrojoną papryczkę, skórkę cytrynową i wymieszać i przetrzymując patelnię na malutkim ogniu. - Dolać kilka łyżek wody z gotowania by wytworzył się lekki sosik. -Doprawić do smaku , nałożyć na talerze i posypać startym serem.Spaghetti ugotowane w ten sam sposób zamiast z cebulą , papryczką i czosnkiem można połączyć na patelni z podsmażonym boczkiem lub bekonem. Otrzymamy w ten sposób zupełnie inny smak dania, równie pyszny. Makaron i warzywa można ugotować osobno!
Spaghetti z broda mnicha /agretti/
Spaghetti wraz z warzywem ugotować al dente.
Spaghetti z broda mnicha /agretti/
Całość przecedzić i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulą.
Spaghetti z broda mnicha /agretti/
W innej wersji zamiast cebuli czosnku i papryczki na patelni należy podsmażyć boczek lub bekon .
Spaghetti z broda mnicha /agretti/
Ugotowany w/g przepisu makaron połączyć z podsmażonym boczkiem