Sposób przygotowania:
Spaghetti z broda mnicha /agretti/
-Cebulę drobno pokroić i wraz z czosnkiem lekko podsmażyć na oliwie używając głębokiej patelni/ czosnek można usunąć/. -W dużym rondelku nastawić wodę na makaron. -Do gotującej się wody dodać sól/ w-g uznania/ i wrzucić makaron oraz dokładnie umyte i obrane liście agretti. -Gotować razem ok. 8 minut od czasu do czasu zamieszać. -Ugotowany makaron wraz z warzywem przecedzić i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulą. -Dodać pokrojoną papryczkę, skórkę cytrynową i wymieszać i przetrzymując patelnię na malutkim ogniu. - Dolać kilka łyżek wody z gotowania by wytworzył się lekki sosik. -Doprawić do smaku , nałożyć na talerze i posypać startym serem.Spaghetti ugotowane w ten sam sposób zamiast z cebulą , papryczką i czosnkiem można połączyć na patelni z podsmażonym boczkiem lub bekonem. Otrzymamy w ten sposób zupełnie inny smak dania, równie pyszny. Makaron i warzywa można ugotować osobno!