Sposób przygotowania:
Spaghetti z brokułowym pesto
Wykonanie; Brokuła dzielimy na różyczki i opłukujemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie.Makaron spaghetti zaś gotujemy według przepisu na opakowaniu. W wodzie z odrobiną soli i oliwy co zapobiegnie jego sklejaniu się. Kolejno ząbki czosnku obieramy i drobniutko siekamy lub przepuszczamy przez praskę. Delikatnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy czosnek się podrumieni dodajemy do niego odcedzone ugotowane brokuły i razem przez chwilę dusimy. Kiedy brokuły będą bardzo miękkie za pomocą widelca bądź blendera całkowicie je rozdrabniamy na mus. Śmietanę mieszamy wraz z tartym parmezanem solą oraz pieprzem. Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy do musu mieszankę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Następnie do tak przygotowanego musu dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy na ciepło od razu z patelni posypane dodatkowo tartym parmezanem. Smacznego :)