Marco Ghia

Marco Ghia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Spaghetti z cebulą dymką i peperoncino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Włoskie danie w Twoim domu! Przygotuj spaghetti z cebulą dymką i peperoncino. Danie idealne na obiad lub kolację!

Spaghetti z cebulą dymką i peperoncino

Składniki:

Spaghetti z cebulą dymką i peperoncino

 

  • 300 g spaghetti

 

  • 300 g cebuli dymki

 

 

 

  • 3 listki laurowe

 

  • Pół łyżki świeżo posiekanej ostrej papryczki

 

 

  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki

 

  • 200 ml bulionu warzywnego

 

  • 6 łyżek oliwy extra vergine

 

  • 20 g parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z cebulą dymką i peperoncino
Szatkujemy czosnek i kroimy szczypiorek na małe paseczki. W dużej misce rozgrzewamy na małym ogniu 3 łyżki oliwy, dodajemy liść laurowy oraz pokrojony czosnek i szczypiorek.

Całość gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 15 minut, co jakiś czas podlewając bulionem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ostrą papryczkę i tymianek. Doprawiamy solą.

Pomidory kroimy na pół, wycinamy nasiona i kroimy pomidory w kostkę. Makaron spaghetti gotujemy al dente i dodajemy do sosu. (Licząc 70-80g sosu na osobę). Dodajemy pomidory, pietruszkę oraz parmezan. Wszystko dobrze mieszamy.

Doprawiamy solą, papryczką a następnie zdejmujemy z ognia. Podajemy, dekorując pokrojoną w paski bazylią i polewając odrobiną oliwy.

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl