Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Spaghetti z czosnkiem i chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyka kuchni włoskiej. Danie to jest proste, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Polecam.

Spaghetti  z czosnkiem i chili

Składniki:

Spaghetti z czosnkiem i chili

 

  • ok. 250 g makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe czerwone papryczki chili
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • kawałek parmezanu

Sposób przygotowania:

Spaghetti z czosnkiem i chili
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Na patelni lub w rondlu podgrzać połowę oliwy z masłem. Kiedy masło się roztopi dodać posiekany czosnek i papryczki chili oraz wsypać bułkę.

Smażyć do momentu zrumienienia bułki. Odcedzony makaron wymieszać z pozostałą oliwą, całość połączyć z zasmażką oraz z pokrojoną natką. Na końcu dodać skórkę z cytryny a wierzch posypać startym parmezanem.