SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (2)

Ostatnio nie robię tradycyjnych, w całości bardzo drobno startych, bo część ścieram na małych oczkach.

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane

przygotowanie

Placki ziemniaczane
połowę ziemniaków warto zetrzeć na wiekszych oczkach

Połowę ziemniaków ścieramy na małych oczkach, resztę tradycyjnie na tych najdrobniejszych,

Obie części przekładamy na sito i mocno odciskamy.

przygotowanie

Placki ziemniaczane
czosnek przeciskamy i rozcieramy z solą na papkę

Ziemniaki przekładamy do miski, ale soku nie wylewamy, tylko odstawiamy.

Gdy na dole osiądzie mąka, delikatnie zlewamy płyn, a mąkę przekładamy do ziemniaków.

Do masy dodajemy pierz, kminek i czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą.

Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy.

smażenie

Placki ziemniaczane
najlepiej smażyć w większej ilości tłuszczu

Na patelni z grubym dnem podgrzewamy olej i smalec .

Na gorący tłuszcz kładziemy łyżkę masy i spłaszczamy formując małe okrągłe placuszki.

Smażymy na małym ogniu, aż placki będą złociste.

Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny

Od razu podajemy z ulubionymi dodatkami.