Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczaneprzygotowanie
Połowę ziemniaków ścieramy na małych oczkach, resztę tradycyjnie na tych najdrobniejszych,
Obie części przekładamy na sito i mocno odciskamy.
przygotowanie
Ziemniaki przekładamy do miski, ale soku nie wylewamy, tylko odstawiamy.
Gdy na dole osiądzie mąka, delikatnie zlewamy płyn, a mąkę przekładamy do ziemniaków.
Do masy dodajemy pierz, kminek i czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą.
Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy.
smażenie
Na patelni z grubym dnem podgrzewamy olej i smalec .
Na gorący tłuszcz kładziemy łyżkę masy i spłaszczamy formując małe okrągłe placuszki.
Smażymy na małym ogniu, aż placki będą złociste.
Usmażone przekładamy na ręcznik kuchenny
Od razu podajemy z ulubionymi dodatkami.
SylaUla