Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak Tikka Masala

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 340
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to danie brytyjskie, które opiera się na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki.

Kurczak Tikka Masala

Składniki:

Kurczak Tikka Masala

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata:

  • 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-3 łyżki oliwy
  • monu, słod­kiej papryki, papryczki chilli, kuminu, zia­ren kolen­dry, imbiru, kurkumy (wg smaku)
  • 1-2 łyżeczki garam masala (płaskie)

Sos:

  • 1 puszka pomi­do­rów (można użyć świe­żych lub koncentratu)
  • 2 cebule (średnie; czasami pomijam)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki śmie­tany
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kurczak Tikka Masala
Przy­prawy - po 1 łyżeczce kuminu, cyna­monu, garam masala, papryczki chilli, papryki słod­kiej, kolen­dry, kur­kumy, imbiru) należy połączyć z jogur­tem natu­ral­nym, oliwą i pokro­jo­nym kurczakiem.

Całość odstawić do lodówki minimum na 1 h, a najlepiej na całą noc.

Następnie kurczaka wyjąć z marynaty, lekko strzepać z jej nadmiaru i podsmażyć na patelni.

Cebule pokroić w piórka i zrumienić na rozgrzanym maśle.

Dodać przyprawy (te same co do marynaty oraz czosnek, sól i pieprz).

Następnie dodać również pomidory.

Wszystko skropić sokiem z cytryny i poddusić z 10 minut.

Na końcu wlać śmietanę.

Całość wymieszać i podawać z uprzednio ugotowanym ryżem.