cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Spaghetti z groszkiem i pancettą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Spaghetti z zielonym groszkiem i chrupiącą pancettą to bardzo popularne włoskie danie

 Spaghetti  z  groszkiem i pancettą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z groszkiem i pancettą

 

  • 160-200 g makaronu spaghetti/dla 2 osób/
  • 2 plasterki pancetty, pokrojonej w kwadraciki (lub chudy boczek)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sól,pieprz do smaku
  • starty ser parmezan do posypania
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Spaghetti z groszkiem i pancettą
Ugotować makaron al' dente.Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną pancettę/lub boczek/ i smażyć do zrumienienia. Dodać drobno pokrojoną cebulę,czosnek , a następnie groszek/wcześniej rozmrożony jeśli nie jest świeży /.Dusić jeszcze 4-5 minut,aż groszek będzie wystarczajaco miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem Wymieszać na patelni z odsączonym makaronem. Podawać zaraz po przyrządzeniu posypując obficie startym serem.Makaron ozdobić świeżymi listkami mięty.
 Spaghetti  z  groszkiem i pancettą
Można wykorzystać groszek świeży lub mrożony
 Spaghetti  z  groszkiem i pancettą
Na patelni podsmażyć boczek,czosnek i cebulę
 Spaghetti  z  groszkiem i pancettą
Ugotowany al dente makaron połączyć z warzywami
 Spaghetti  z  groszkiem i pancettą
Podawać posypany startym parmezanem i ozdobić listkami mięty