Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Spaghetti z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

inna wersja spaghetti z owocami morza

Spaghetti z krewetkami

Składniki:

Spaghetti z krewetkami

 

  • 2 opakowania krewetek
  • 50 dag makaronu do spaghetti
  • 6 dag masła
  • 1 cebula
  • 125 ml białego wytrawnego wina lub 60 ml brandy
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ewentualnie troszkę świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Spaghetti z krewetkami
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. W rondlu roztapiamy masło, na którym przez 2 minuty podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę oraz krewetki, delikatnie je mieszając. Krewetki wyjmujemy z rondla, następnie wlewamy wino i gotujemy aż odparuje. Wlewamy śmietanę, tymianek i połowę pietruszki, doprawiamy do smaku i gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje, po czym wkładamy do niego krewetki i jeszcze chwilę dusimy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dekorujemy resztą pietruszki.