Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Spaghetti z mięsem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Makaron spaghetti podany z mieloną wieprzowiną podsmażoną z wędzonym boczkiem, cebulą i czosnkiem, z dodatkiem koncentratu pomidorowego...

Spaghetti z mięsem i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Spaghetti z mięsem i boczkiem

 

  • 30 dkg makaronu spaghetti
  • sól do smaku
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól ziołowa do smaku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki
  • żółty ser - wg uznania

Sposób przygotowania:

Spaghetti z mięsem i boczkiem
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek dodać do boczku, zeszklić. Dodać mięso mielone, mieloną paprykę, zioła i trochę soli ziołowej. Wymieszać, smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, wlać szklankę wody. Gotować bez przykrycia ok. 10 minut. Mięso oprószyć mąką, dokładnie wymieszać. Dolać więcej wody (ok. 0,5 - 1 szklankę wody), zagotować. Sos doprawić do smaku solą. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Makaron rozłożyć na talerze, polać mięsnym sosem, posypać startym serem i podawać.
Spaghetti z mięsem i boczkiem
Pokrojona w kostkę cebula dodana do zrumienionego boczku.
Spaghetti z mięsem i boczkiem
Mięso mielone dodane razem z przyprawami i ziołami do boczku z cebulą.
Spaghetti z mięsem i boczkiem
Koncentrat pomidorowy i woda dodane do podsmażonego mięsa.
Spaghetti z mięsem i boczkiem
Mięso w sosie pomidorowym oprószone pszenną mąką.