katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do ciasta wykorzystałam mus dyniowy ze swoich zapasów piwnicznych. Ciasto jest smaczne i łatwe do przygotowania.

Kruche ciasto z  musem dyniowym i budyniem

Składniki:

Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem

 

  • Ciasto kruche:
  • mąka 3 szkl z małym czubkiem
  • jajka 2 szt
  • kwaśna śmietana 2-3 łyżkami
  • kakao 1 łyżeczka kopiasta
  • cukier ok 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • masło albo margaryna 1 kostka
  • Budyń:
  • mleko 3 szkl
  • budyń waniliowy 4 op
  • masło 1 łyżka z czubkiem
  • Dodatkowo:
  • mus dyniowy

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem
Z podanych składników( oprócz kakao) zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Z części przeznaczonej na wierzch ciasta odrywamy połowę albo ok 1/3 ciasta i dodajemy kakao. Zagniatamy i wszystkie części ciasta odkładamy do lodówki.

Część mleka odlewamy a resztę stawiamy do gotowania z łyżką masła. Budynie i cukier rozprowadzamy w odlanym mleku. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy aż zgęstnieje.

Wyjmujemy cisto z lodówki i największą częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki. Na ciasto kładziemy mus dyniowy i przykrywamy budyniem (gorącym ).

Z jasnego i ciemnego ciasta robimy kruszonkę i zasypujemy całość. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.