Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 424]

Spaghetti z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bardzo szybki do przygotowania, a jednocześnie smaczny i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodzinki. Każdy poprosi o dokładkę :)

Spaghetti z tuńczykiem

Składniki:

Spaghetti z tuńczykiem

 

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
  • 4 puszki tuńczyka w oleju (kawałki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego (500 g)
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Spaghetti z tuńczykiem

Podsmażanie składników:

Spaghetti z tuńczykiem
Podsmażanie cebuli i papryczki chilli na oleju

Wstawić wodę z dodatkiem łyżki soli na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, chilli drobno posiekać (jeżeli nie lubimy ostrych potraw przed posiekaniem usunąć gniazda nasienne).

Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć do zeszklenia cebuli około 3 minuty.

Dodawanie tuńczyka:

Spaghetti z tuńczykiem
Składniki na sos do spaghetti w trakcie smażenia

Dodać odsączonego tuńczyka, wymieszać, przesmażyć dwie minuty.

Przygotowanie sosu:

Spaghetti z tuńczykiem
Sos z tuńczykiem do spaghetti w trakcie duszenia

Dodać pomidory z puszki, przecier, paprykę słodką i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, gotowy sos doprawić solą i pieprzem, podać z makaronem. Smacznego!