alvaro kamil

alvaro kamil

Kucharz
[Przepisów: 7]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Spaghetti z wołowiną w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne na obiad, kolację, na randkę. Lekkostrawne i dietetyczne będzie, jeżeli damy tylko oryginalne produkty.

Spaghetti z wołowiną w czerwonym winie

Składniki:

Spaghetti z wołowiną w czerwonym winie

 

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g wołowiny
  • 20 g marchewki
  • 20 g selera naciowego
  • 10 g cebuli
  • oliwa z oliwek
  • 50 g parmezanu
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 ml pulpy pomidorowej
  • sól, pieprz, liść laurowy, bazylia świeża
  • pół mozzarelli

Sposób przygotowania:

Spaghetti z wołowiną w czerwonym winie
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i cebulę w kostkę, a seler naciowy w plasterki. Wszystko marynujemy w czerwonym winie z liściem laurowym, oliwą z oliwek i pieprzem (bez soli) na minimum 3 godziny, ale najlepiej na całą noc.Mięso odcedzamy z marynaty i mielimy w maszynce do mielenia. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy mięso i smażymy, gdy się zetnie dodajemy warzywa z marynaty wraz z winem. Dodajemy pulpę pomidorową, świeżą bazylię i solimy, ewentualnie jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody. Gotujemy około 30 minut. Wstawiamy wodę na spaghetti, a sos trzymamy sobie na małym ogniu, gdy będzie "al dente" dodajemy do sosu, mieszamy i posypujemy startym parmezanem. Układamy na talerzu, przyozdabiamy mozzarellą pokrojoną w kostkę i świeżą bazylią.