olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Spękane ciasteczka czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasteczka idealne - i do kawy, i do herbaty, i to mleka. Mocno kakaowe, ze spękanym wierzchem, pięknie prezentują się na stole.

Spękane ciasteczka czekoladowe

Składniki:

Spękane ciasteczka czekoladowe

 

  • 18 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • pół kostki masła,
  • 4 łyżki syropu cukrowego (2 łyżki cukru na 4 łyżki wody),
  • cukier puder do obtoczenia.

Sposób przygotowania:

Spękane ciasteczka czekoladowe
1) Sypkie składniki, tj mąkę, cukier, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż do otrzymania masy o konsystencji bułki tartej. Dodać syrop cukrowy i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 2) Z ciasta formować kuleczki. Każdą z nich obtoczyć w cukrze pudrze, lekko spłaszczyć i układać na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Między ciasteczkami zachować minimum 4 cm odstępu, bo w czasie pieczenia urosną. Ciasteczka piec 10-15 minut (w zależności od wielkości) w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, do momentu aż ich wierzch zacznie pękać, a w środku będą jeszcze miękkie.