sloneczko1

sloneczko1

Starszy Kucharz
[Przepisów: 48]

Spätzle-kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jako danie glowne, albo dodatek-zamiast ziemniakow

Spätzle-kluseczki

Składniki:

Spätzle-kluseczki

 

  • 5 jajek
  • 500 g maki
  • sol ,pieprz, galka muszkatalowa
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Spätzle-kluseczki
jajka ubic widelcem dodac wode sol,pieprz i galke muszkatalowa,dodac make i wszystko dokladnie ubic trzepaczka-ciasto pierwszy raz ciezko sie ubija dlatego polecam mixer.Pozostawic na 10 min zeby maka puscila klej i ponownie ubic. W duzym garnku wstawic osolona wode i doprowadzic do wrzenia.Teraz potrzebna jest specjalna tarka lub wyciskarka do spätzli,jezeli jej nie macie mozna je zrobig ze stolnicy.
Jezeli macie tarke lub wyciskarke porcjami wrzucac na wrzatek,od razu jak wyplyna wyjmowac druszlaczkiem.
jezeli nie macie tarki- ciasto rozprowadzic na uprzednio zmoczonej zimna woda stolnicy i dlugim nozem sciagamy paseczki ciasta na wrzatek.
Te kluseczki sa super szybkie ,smaczne,tanie,sycace.
Mozna podawac z maselkiem,z serem zoltym,z serem biolym ,z sosami miesnymi i owocowymi,z wrzywami,z grzybami,mozna je dodatkowo zapikac....to sa kluseczki dla kazdego!!!smacznego!!