Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Staropolska nalewka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nalewka domowa, smak jej nas satysfakcjonuje

Staropolska nalewka

Składniki:

Staropolska nalewka

 

  • chleb żytni razowy - 5 kromek
  • rodzynki - 3 łyżeczki
  • pączki brzozowe świeże - 3 łyżeczki
  • goździki - 10 szt
  • cynamon w kawałku - 2 cm
  • miód - 2/3 szkl
  • piwo jasne lub porter - 1 szkl
  • wódka żytniówka - 5 szkl

Sposób przygotowania:

Staropolska nalewka
Chleb pokroić w kostkę i ususzyć rumieniąc w piekarniku. Pączki brzozowe i rodzynki umyć. Do słoja wrzucić zrumienione (ale nie przypieczone)grzanki, pączki brzozowe, rodzynki i przyprawy korzenne. Zalewamy żytniówka, zamykamy słój i pozostawiamy na dwa tygodnie - codziennie wstrząsamy słojem. Po dwóch tygodniach nalewkę filtrujemy. Piwo mocno grzejemy, rozpuszczamy w nim miód i nieco ochładzamy. Do ciepłego płynu wlewamy nalewkę, dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące.