wi1988

wi1988

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Stek cielęcy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla smakoszy i łakomczuchów stek na grilla

Stek cielęcy

Składniki:

Stek cielęcy

 

Sposób przygotowania:

Stek cielęcy
Mięso opłukac, pokrajaćw poprzek włókien na plastry o grubości 2 cm, tak aby uzskać jak największe kawałki ubić je tłuczkiem i uformować nożem, aby miały grubość około 1 1/2 cm i kształt owalny. Steki można uformować wczesniej, ale należy je posolić i obtoczyć w mące na krótko przed smażeniem. Usmażyć i podać jak stek wieprzowy. Jeśli zamiast sznyclów użyjemy górkę, to należy najpierw podzielić mięso na kotlety, a następnie wykroić środkową część i ubić na stek. Pozostałe mięso przy kości wykorzystujemy do innych potraw.