Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Steki wieprzowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis dla Ciebie. Kotlety mielone w aromatycznym sosie z cebulką oraz pieczarkami

Steki wieprzowe z pieczarkami

Składniki:

Steki wieprzowe z pieczarkami

 

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierki
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • Olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • Sól
  • Szczypta chili
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Steki wieprzowe z pieczarkami

I

Steki wieprzowe z pieczarkami
Przygotowanie wszystkich składników do usmażenia kotletów.

1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, paprykę ostrą, majeranek, wlewam oliwę i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuje okrągłe kotlety, obtaczam w bułce tartej smażę na rozgrzanym oleju.

II

Steki wieprzowe z pieczarkami
Przygotowanie pieczarek oraz sosu do kotletów.

2. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut, doprawia pieprzem oraz solą. Następnie wlewam sos Worcestershire, dodaję koncentrat pomidorowy, wsypuję sól, chili, chwilkę gotuję i zagaszam sos skrobią ziemniaczaną w małej ilości wody.
3. Sos łączę z kotletami.

III

4. Gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami.
5. Smacznego.