jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grillowany stek z tuńczyka to mój przysmak, podaję go z kaszą gryczaną i surówką z kapusty kiszonej lub inną sałatką sezonową.

Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany

 

  • stek z tuńczyka 350 g -400
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • ząbki czosnku 2 szt.
  • imbir świeży 1 cm
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1- 2 łyżki
  • papryka czerwona do dekoracji
  • rukola i pomidorki koktajlowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany
Steki z tuńczyka podzielić na porcje, następnie opłukać i osuszyć. Przyprawić pieprzem, skropić oliwą z oliwek, zetrzeć odrobinę imbiru, czosnek pokroić drobno lub przepuścić przez praskę.

Natkę pietruszki umyć i osuszyć, pokroić drobno.

Obtoczyć imbirem, czosnkiem i natką pietruszki steki i przykryte folią spożywczą przełożyć do lodówki na około15 minut. Następnie można polać przed lub po grillowaniu sokiem z cytryny.

Następnie rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej steki, grillować chwilkę do trzech minut z każdej strony, bo steki później robią się twarde.
Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany
stek z tuńczyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany
Natkę pietruszki umyć i osuszyć ,pokroić drobniutko i posypać po tuńczyku
Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany
ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę lub przepuścić przez praskę i odłożyć stek,polać oliwą
Stek z tuńczyka z natką i czosnkiem - grillowany
Grillować na patelni lub zwykłym grilluokoło 2-3 minuty z każdej strony.