eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam podgotowane ziemniaki faszerowane usmażonym mięsem z ud kurczaka bez skóry i kości. Do farszu dodałam paprykę.

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką

Składniki:

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką

ziemniaki

mięso

  • 500 g mięsa z ud kurczaka bez skóry i kości
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

dodatki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką

przygotowanie mięsa

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.
Pokrojonego kurczaka wymieszać z przyprawą i olejem.

Mięso kurczaka pokroić w kostkę. Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka i olej. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę.

przygotowanie mięsa cd

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.
Obrane cebule pokroić w kostkę. Obrany czosnek posiekać.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać.

przygotowanie mięsa cd

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.
Kurczaka obsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.

przygotowanie mięsa cd

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.
Cebulę i czosnek dodać do obsmażonego kurczaka.

Do kurczaka dodać cebulę i czosnek .

przygotowanie mięsa cd

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.

Kurczaka z cebulą i czosnkiem chwilę smażyć. Podlać mięso odrobiną wody i chwilę dusić.

przygotowanie papryki

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.

Do mięsa dodać paprykę i wymieszać.

przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Ziemniaki wyjąć z wody i ostudzić. Odciąć górę ziemniaków i wydrążyć środki. Część wydrążonego miąższu pokroić w kostkę, włożyć do ziemniaków i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie ziemniaków cd

Ziemniaki Eli z kurczakiem i czerwoną papryką.

Ziemniaki napełnić mięsem z papryką i włożyć do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i zapiekać przez 30 minut. Smacznego!