katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Steki z łopatki do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łopatka to dla mnie takie uniwersalne mięsko można z niej przygotować wszystko no może prawie wszystko.

Steki z łopatki do obiadu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Steki z łopatki do obiadu

 

  • łopatka wieprzowa 1,20 kg
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1-2 ząbki
  • pieczarki 6 szt
  • sól i pieprz
  • olej
  • musztarda

Sposób przygotowania:

Steki z łopatki do obiadu
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze plastry, lekko rozbijamy dłonią. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, nakładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i nacieramy mięso. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.

Dodajemy obraną i pokrojoną cebulę i pokrojone pieczarki. Chwilę smażymy i podlewamy wodą.

Dodajemy drobno pokrojoną marchew i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i trochę musztardą.
Steki z łopatki do obiadu
Mięso kroimy w grubsze plastry i lekko rozbijamy dłonią.
Steki z łopatki do obiadu
Cebulę obieramy i dowolnie kroimy dodajemy do mięsa.
Steki z łopatki do obiadu
Pieczarki jeśli trzeba obieramy, kroimy i dodajemy do mięsa.
Steki z łopatki do obiadu
obsmażone mięso z dodatkami podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
Steki z łopatki do obiadu
Przygotowane mieso podajemy z ziemniakami do obiadu.

Tagi:

danie mięso