Sposób przygotowania:
Steki z kalafiora - kreatywny pomysł na warzywa
► Z główki kalafiora usunąć wszystkie liście i koncówkę łodygi, następnie kalafior umyć i pokroić w 2 cm. plastry.
► Marynata: do naczynia wlać olej słonecznikowy i wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać paprykę, chilli i sól i wszystko razem dobrze wymieszać.
► Plastry kalafiora posmarować przygotowaną marynatą z obydwu stron i odstawić na 30 minut, później doprawić solą. Następnie smażyć na patelni, na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Gdy steki są na zewnątrz chrupiące i miękkie w środku, wtenczas jeszcze ewentualnie doprawić do smaku.
► Marynata: do naczynia wlać olej słonecznikowy i wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać paprykę, chilli i sól i wszystko razem dobrze wymieszać.
► Plastry kalafiora posmarować przygotowaną marynatą z obydwu stron i odstawić na 30 minut, później doprawić solą. Następnie smażyć na patelni, na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony. Gdy steki są na zewnątrz chrupiące i miękkie w środku, wtenczas jeszcze ewentualnie doprawić do smaku.