p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

stożek kartoflany ze schabem i sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stożkowe pure kartoflane ze schabem, sosem i buraczkami

stożek kartoflany ze schabem i sosem

Składniki:

stożek kartoflany ze schabem i sosem

 

  • 1 kg kartofli,
  • 2 łyżki mleka,
  • 3 plastry duszonego schabu,
  • 6 plasterków duszonych polędwiczek,
  • 6 łyżek sosu pieczeniowego,
  • 3 łyżki surówki z buraczków,
  • 1 łyżka soli,
  • 3 szt. ogórki konserwowe

 

Sposób przygotowania:

stożek kartoflany ze schabem i sosem
Kartofle obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy z 1 łyżeczką soli. Gdy kartofle będą miękkie, odcedzamy je na durszlaku, przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 łyżki mleka, dokładnie mieszamy na puch. Stożkową filiżankę napełniamy dokładnie ziemniaczanym pure, dociskamy i wyciągamy pomagając sobie długim, cienkim nożem. Wykładamy pure na talerz, na każdym talerzu dodatkowo kładziemy plaster duszonego schabu, 2 duszone polędwiczki, polewamy dwoma łyżkami sosu, z jednej strony talerza kładziemy 1 łyżkę surówki z buraków, z drugiej, połówki ogórka konserwowego.

Tagi:

sosy schab