Sposób przygotowania:
Stożki ziemniaczane kręcone.
Ziemniaki obrać,opłukać i ugotować,a tylko parę zetrzeć na tarce.
Ugotowane kartofle odcedzić,utłuc wyciskarką,ostudzić w misie,ująć
dwa skrawki masy ziemniaczanej,aby dać mąkę i starte kartofle,po-
-solić,wbić jajo,wymieszać rękoma,zagnieść i dawać po kawałku do szprycy z gwiazdką na końcu.Wyciskać na posmarowaną i wysłaną
pergaminem blachę gwiazdki ziemniaczane,można też wyciskać tutką z brystolu z braku szprycy.Piekarnik nagrzać do 180 st.C i wstawić blachę z gwiazdkami.Piec 20 min.Po wyjęciu ostudzić i po-
-dawać z pieczenią wieprzową lub wołową.
Ugotowane kartofle odcedzić,utłuc wyciskarką,ostudzić w misie,ująć
dwa skrawki masy ziemniaczanej,aby dać mąkę i starte kartofle,po-
-solić,wbić jajo,wymieszać rękoma,zagnieść i dawać po kawałku do szprycy z gwiazdką na końcu.Wyciskać na posmarowaną i wysłaną
pergaminem blachę gwiazdki ziemniaczane,można też wyciskać tutką z brystolu z braku szprycy.Piekarnik nagrzać do 180 st.C i wstawić blachę z gwiazdkami.Piec 20 min.Po wyjęciu ostudzić i po-
-dawać z pieczenią wieprzową lub wołową.