edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Strogonow z parówek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Nie przypuszczałam, że oszukany strogonow z parówek i pieczarek okaże się tak smaczny. Dodatkowa zaleta tego dania, to krótki czas przygotowania - parówkożercom gorąco polecam :)

Strogonow z parówek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Strogonow z parówek

 

  • 40 dag odtłuszczonych parówek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml kremówki 30%
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • słodka mielona czerwona papryka
  • natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Strogonow z parówek
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, obsmażyć przez 2 minuty na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Oprószyć mąką, smażyć kolejne 5 minut delikatnie mieszając i uważając, żeby się nie przypaliło. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i kremówkę, powoli gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podać z pieczywem, posypane natką pietruszki.
Strogonow z parówek
Do obsmażonych parówek i cebuli dodać pokrojone pieczarki.
Strogonow z parówek
Podduszone pieczarki i parówki oprószyć łyżką mąki.
Strogonow z parówek
Dodać koncentrat pomidorowy i śmietankę kremówkę.
Strogonow z parówek
Doprawić do smaku solą pieprzem i słodką papryką.