Sposób przygotowania:
Strudel
połową szklanki ciepłej wody oraz solą, a następnie tak długo zagniatać ciasto dłońmi uderzać o blat stołu, aż stanie się miękkie i plastyczne (jeśli będzie się kleić dodać jeszcze mąki). Posmarować olejem przełożyć na ściereczkę i zawinąć, następnie przykryć metalową miską opłukaną gorącą wodą - odstawić na 30 minut.
Jabłka obrać pokroić na małe cząstki posypać cukrem odstawić.
Ciasto rozwałkować na ściereczce wcześniej posypaną mąką - rozwałkować jak najcieniej jest to możliwe, rozpuścić resztę masła, posmarować płat ciasta rozłożyć owoce, zawinąć do środka brzegi całość od węższej strony formując płaską roladę.
Przenieść ją na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia posmarować resztą masła. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika 225C piec ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem tuż po wyjęciu z pieca. Pokroić na porcje.
PODAWAĆ NA GORĄCO Z LODAMI.
Jabłka obrać pokroić na małe cząstki posypać cukrem odstawić.
Ciasto rozwałkować na ściereczce wcześniej posypaną mąką - rozwałkować jak najcieniej jest to możliwe, rozpuścić resztę masła, posmarować płat ciasta rozłożyć owoce, zawinąć do środka brzegi całość od węższej strony formując płaską roladę.
Przenieść ją na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia posmarować resztą masła. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika 225C piec ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem tuż po wyjęciu z pieca. Pokroić na porcje.
PODAWAĆ NA GORĄCO Z LODAMI.