Sposób przygotowania:
Strudel makowy z kruszonkąETAP 1:
Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, wsypuję cukier oraz cukier z wanilią, szczyptę soli i suche drożdże, mieszam, wbijam jajka wlewam ciepłe mleko i wyrobiam ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam, przykrywam ciasto ściereczką, zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
ETAP 2:
Masa makowa:
Suchy mak zalewam gorącym mlekiem ,gotuję , odcedzam i ostudzony mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodaję miód, całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy mieszam masę.
ETAP 3:
Kruszonka:
Mąkę mieszam z brązowym cukrem, dodaję wiórki zimnego masła, rozcieram w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokątny płat ciasta, smaruję masą makową, boki roluję do środka, formując strudel, umieszczam na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm,
ETAP 5:
posypuję kruszonką, odstawiam na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym piekę w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową.
Zimne ciasto dekoruję białym lukrem.
Słodkich wypieków!