Sposób przygotowania:
Drożdżowy strudel z serem i truskawkamiETAP 1:
Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, łączę z cukrami wsypuję szczyptę soli i suche drożdże mieszam dokładnie, wbijam jajka wlewam ciepłe mleko i wyrabiam ręką ciasto, dodaje ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam , wynoszę w ciepłe miejsce na godzinę i przykrywam ściereczką.
ETAP 2:
Masa serowa:
Twaróg mieszam z rozkłóconym jajkiem i cukrem wsypuję różowe kuleczki zbożowe oraz budyń, ponownie mieszam.
Umyte i osuszone truskawki kroję w kostkę.
Kruszonka: Mąkę łączę z brązowym cukrem, dodaję wiórki zimnego masła, rozcieram w palcach-kruszonka ma pozostać sypka.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto wałkuję na prostokątny płat ciasta,podsypując lekko mąką, smaruję
masą serową, dodaję pokrojone truskawki.
ETAP 4:
boki rolady roluję do środka, formując strudel, umieszczam na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypuję kruszonką, odstawiam na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym piekę w 180*c około 35-40 minut, gdyby wierzch za mocno się rumienił można przykryć folią aluminiową.
Słodkich wypieków!