Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowa Zbysiowej
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem. Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę. Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Można polać dowolną polewą, ale nam najbardziej smakuje oprószona cukrem pudrem.
zbysiowa
edytaha
Dziekuję Madziu, starałam się jak mogłam :D
iziona
gosia56
Netka
jaNina
edytaha
Dinah
edytaha
Super! Proszę dać znać jak smakowała :)
Agnieszka Rec
edytaha
Dziękuję :)