SUPERPRZEPIS

Rolada jabłkowa Zbysiowej

  • 11
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Rolada jabłkowa Zbysiowej Więcej zdjęć (5)

Szybka rolada według przepisu Madzi tak bardzo posmakowała moim bliskim, że piekłam ją już kilkakrotnie. Oprócz cynamonu, dodałam do jabłek jeszcze kardamon i rodzynki.

Składniki:

Rolada jabłkowa Zbysiowej

 

  • Około 1 kg jabłek – u mnie odmiana Gloster
  • cynamon
  • kardamon
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 5 dag rodzynek
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • masło do posmarowania papieru
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowa Zbysiowej
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia dość grubo wysmarowanym masłem. Jabłka opłukać, osuszyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w około 1 cm kostkę. Rozłożyć je równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodać po łyżce cukier, a następnie na mniejszych obrotach miksera po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia. Można polać dowolną polewą, ale nam najbardziej smakuje oprószona cukrem pudrem.
Rolada jabłkowa Zbysiowej
Jabłka rozłożyć równą warstwą na papierze, dość obficie oprószyć cynamonem i kardamonem, posypać cukrem wanilinowym i rodzynkami.
Rolada jabłkowa Zbysiowej
Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika.
Rolada jabłkowa Zbysiowej
Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier.
Rolada jabłkowa Zbysiowej
Ułożyć roladę szwem do dołu i pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.